Jastuci za bebe

Pod jastukom za bebu gotovo uvijek se misli na tradicionalni dugački pamukom čvrsto punjeni i prošiveni jastuk čija se presvlaka veže sprijeda i u kojem nosimo tek rođene bebe. Takav jastuk poznajemo iz rodilišta čak iako ga nismo koristili. Novorođenče je u njemu zgodnije podignuti, držati i nositi i nije ga potrebno dodatno pokriti. Većina beba u ovakvom će jastuku provesti tek prvih par tjedana.

To je vrijeme kad su pokreti još sasvim ograničeni a sigurnost jako važna. Bilo da u jastuku bebu položimo blago na bok ili na leđa ona pokreće glavu, ručice i nožice, a pri tom neće pokretima ruku na lice navući pokrivač niti se otkriti. Bebu u jastuku možemo bez bojazni nasloniti na veći jastuk kako bi ležala u dobrodošlom povišenom položaju.

Ovakav «tradicionalni» jastuk za bebe još nisu potisnule druge moderne ležaljke koje mahom dođu na red kad beba dobije na težini i napuni mjesec ili dva. U krevetiću sasvim male bebe nikako nisu potrebni nikakvi drugi jastuci, ni mali ni veliki, kao ni igračke ili dekice i sl., jer svi su oni premekani i donose rizik od gušenja.

Također, nisu poželjni ni moderni «kalupi» za spavanje koji bi bebu trebali zadržati u jednom određenom položaju spavanja (pročitajte spavanje i bebe) – dospije li beba u neželjeni položaj licem prema podlozi pokreti su joj ograničeni a podloga često također premekana!

Kada djetetu treba dati jastuk ?


Djeci mlađoj od 2,5 god jastuk se ne preporučuje – oni još spavaju nemirno, bude se i mijenjaju položaj i zasigurno jedan dio noći provedu ležeći potrbuške ili sklupčani. Jastuk im zapravo nije potreban. Kada dijete počne veći dio noći spavati mirno ležeći na boku i kad to postane položaj u kojem najlakše utone u san treba imati jastuk koji će mu odgovarati visinom i koji ne smije biti premekan.

Za dijete odaberite mali i niski jastuk, po mogućnosti anatomski oblikovan kako bi se glava zaista lijepo ugnijezdila na jastuku. Koji ćete jastuk točno odabrati ovisi i o tome na kakvom madracu dijete spava. Površina jastuka mora biti udobno mekana ali jastuk ne smije tijekom noći «nestati» ispod glave, što je čest slučaj s jastucima od perja.

Prirodni materijali jastuka i jastučnice uvijek su bolji izbor od sintetičkih materijala. Sretno odabran i dobar jastuk djetetu postaje omiljen, navikne se i ne želi spavati bez njega, što je uvijek dobar znak. Između 7. i 10. god. dijete će trebati viši jastuk, ovisno o konstituciji i brzini rasta. Ni tada jastuk ne treba biti velik, optimalna je dimenzija od 35 ili 40 cm x 70 cm.

Učite djecu da im jastuk na kojem spavaju ne služi za igru i da ga ne nose s kreveta. Neka su im za igru pri ruci drugi mali jastuci. Dospije li jastuk na pod ili sl. promijenite jastučnicu.

sponzorirani sadržaj:

NOVO: Krevet s kutijom za posteljinu

Kreveti sa kutijom ili kreveti na podizanje nastali su 60tih godina prošlog stoljeća kao jednostavan i funkcionalan odgovor na praktična pitanja modernog stanovanja.

>> krevet s kutijom za posteljinu

NOVO: Kamel vuneni pokrivač

Kamel vuneni pokrivač Vrhunske deke oplemenjene devinom dlakom izrađene su od dva međusobno spojena sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune s opremom Superwash.

>> kamel vuneni pokrivač

Jastuk Ortopedik S

Anatomski jastuk od prirodnog latexa, oblikovan iz kalupa. Dvije anatomski oblikovane potpore za vrat različite visine podržavaju prirodnu poziciju vratnih kralježaka u svim spavaćim položajima.

dim.64 x 34 x 9/8,5 >> Jastuk Ortopedik S

Jastuk Classic

Anatomski jastuk od prirodnog latexa, oblikovan iz kalupa. Mekani jastuk srednje visine klasičnog zaobljenog oblika. mekan i podatan latex jastuk srednje čvrstoće primjeren osobama srednje tjelesne građe

dim.70 x 40 x 13 >> Jastuk Classic

Jastuk Classic XL

Anatomski jastuk od prirodnog latexa, oblikovan iz kalupa. Čvrsti, extra veliki jastuk klasičnog zaobljenog oblika.Latex jastuk svakako će doprinijeti kvaliteti sna koju vam osigurava kvalitetan madrac.

dim.75 x 35 x 14,5 >> Jastuk Classic XL

Jastuci.info - sva prava pridržana