Anatomski jastuci

 

Kad se govori o klasičnom ili anatomskom jastuku misli se na razliku u obliku jastuka.

Klasični jastuk za spavanje pravokutnog je oblika a debljinu tj. visinu određuje vrsta i količina punjenja.

Anatomski jastuci u pravilu su jastuci oblikovani u kalupu iz za to pogodnih pjena, i to tako da oblikom slijede građu našeg tijela – glave, vrata i ramena, a s ciljem da pruže glavi i vratu pravilniju potporu i osiguraju pravilan tj.zdrav položaj tijekom sna. U tom smislu koriste se i nazivi ortopedski jastuk i, nešto rjeđe, medicinski jastuk.

Najčešće su jastuci koji nose naziv anatomski ili ortopedski oblikovani tako da s gornje strane imaju dva blago zaobljena vala sa ulegnućem u sredini. Ponekad su u obliku plitkog četvrtastog gnijezda koje ima jednu stranu nižu. Površina na kojoj se spava ponekad je reljefno oblikovana za dodatnu udobnost i/ili ima rupe za bolju cirkulaciju zraka.

Proizvođači stalno nude inovacije i spomenuti oblik pojavljuje se u brojnim varijacijama.Koliko će anatomski jastuk nekom odgovarati ovisit će najviše o visini jastuka, te vrsti i kvalitetu materijala od kojeg je oblikovan. Pjene se znatno razlikuju po gustoći, tvrdoći, elastičnosti, otpornosti.

Anatomski tj. ortopedski jastuci, prema brojnim studijama i svjedočenjima, mogu znatno doprinijeti kod tretmana nekih poremećaja kao što su apnea, hrkanje i otežano disanje, bolovi u vratu, bolovi u ramenima ili trnci u rukama, bolovi u leđima općenito, loša cirkulacija u vratu i s njom povezane glavobolje (u engleskom jeziku tako je uobičajen naziv therapeutic pillow – radi se o istim jastucima koji se kod nas zovu anatomski tj. ortopedski).

Spavanje na anatomskom jastuku, prema tvrdnjama proizvođača, također je vrsta prevencije, posebno kod mladih ili kod osoba koje su, zbog npr. dugog sjedenja na radnom mjestu, izloženije riziku od ukočenosti vrata ili bolova u leđima itd.

Važno je ipak naglasiti da naziv anatomski ili medicinski ne znači sam po sebi da je taj jastuk za neku osobu bolji ili zdraviji od nekog drugog. Važna je ukupna kvaliteta materijala i izrade i, naravno, osobni osjećaj udobnosti.

Ponekad se naziv medicinski jastuk susreće i kod jastuka punjenih drugim punjenjima – tada se, u pravilu, žele naglasiti izrazita higijenska, antialergijska i sl. svojstva tog punjenja.

NOVO: Krevet s kutijom za posteljinu

Kreveti sa kutijom ili kreveti na podizanje nastali su 60tih godina prošlog stoljeća kao jednostavan i funkcionalan odgovor na praktična pitanja modernog stanovanja.

>> krevet s kutijom za posteljinu

NOVO: Kamel vuneni pokrivač

Kamel vuneni pokrivač Vrhunske deke oplemenjene devinom dlakom izrađene su od dva međusobno spojena sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune s opremom Superwash.

>> kamel vuneni pokrivač