Jastuci od perja

Već početkom naše ere Rimljani su ležali na velikim, mekanim i bogato ukrašenim jastucima od perja. Zbog svoje mekoće, topline i male težine perje je stoljećima smatrano najfinijim materijalom za jastuke.

Za izradu jastuka upotrebljava se guščje ili pačje perje i paperje. Paperje je sloj vrlo finog sitnog perja koje se čupa sa živih gusaka i pataka. Perjem se naziva svo ostalo perje peradi kojem se u obradi odstranjuje tvrdi rožnati dio. Perjem se pune jastučnice od čvrstog pamučnog platna, tzv. inleta, koje se zašivaju.

DOBRE KARAKTERISTIKE:

iznimna mekoća i prilagodljivost punjenja
izvrsne termoizolacijske karakteristike
vrlo mala težina
prirodni materijal koji ne zahtijeva gotovo nikakvu kemijsku obradu

MANJE DOBRE KARAKTERISTIKE:

jastuci od perja skupljaju prašinu i grinje – u kombinaciji s vlagom perje gubi kvalitet, zbija se, lijepi i razvija loš miris
potrebno ih je pažljivo održavati, prati i sušiti; za pravu dezinfekciju najbolje je sušenje u specijalnom stroju
vremenom se dio perja izlomi, smrvi, propadne – perje iz jastuka trebalo bi istresti, očistiti i dopuniti novim svakih 5-7 godina, i to kod dobrog održavanja!!
jastuk od perja ne smije biti nedovoljno napunjen - tijekom noći pokretima glave zbit ćemo perje u kutove jastuka i spavati na kraju bez potpore! Slično se događa ako je pernati jastuk vrlo velik.

ZANIMLJIVOSTI:

slavonski šokački jastuk od domaćeg perja, ukrašen tradicionalnih vezom, autentični je hrvatski suvenir
perje peradi valja očupati za toplih ljetnih dana kako bi im do zime izraslo novo
očupano perje mora se čijati – prebrati i odvojiti od rožnatog dijela pera. U Slavoniji se perje čijalo tijekom zimskih večeri a čijala su bila vesele prigode kad bi se ljudi, okupljeni oko zajedničkog posla, razgovarali, zapjevali, udvarali…
za jedan jastuk potrebno je kilogram i pol do dva i pol kilograma perja!
u jastucima od perja iz vremena naših baka moglo se naći sjemenku bundeve ili par zrna kukuruza – stavljani su tamo zbog narodnog vjerovanja kako sjeme ili zrnje u jastuku ili pokrivaču pomaže parovima u plodnosti

NOVO: Krevet s kutijom za posteljinu

Kreveti sa kutijom ili kreveti na podizanje nastali su 60tih godina prošlog stoljeća kao jednostavan i funkcionalan odgovor na praktična pitanja modernog stanovanja.

>> krevet s kutijom za posteljinu

NOVO: Kamel vuneni pokrivač

Kamel vuneni pokrivač Vrhunske deke oplemenjene devinom dlakom izrađene su od dva međusobno spojena sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune s opremom Superwash.

>> kamel vuneni pokrivač