Jastuci za bebe

Pod jastukom za bebu gotovo uvijek se misli na tradicionalni dugački pamukom čvrsto punjeni i prošiveni jastuk čija se presvlaka veže sprijeda i u kojem nosimo tek rođene bebe. Takav jastuk poznajemo iz rodilišta čak iako ga nismo koristili. Novorođenče je u njemu zgodnije podignuti, držati i nositi i nije ga potrebno dodatno pokriti. Većina beba u ovakvom će jastuku provesti tek prvih par tjedana.

To je vrijeme kad su pokreti još sasvim ograničeni a sigurnost jako važna. Bilo da u jastuku bebu položimo blago na bok ili na leđa ona pokreće glavu, ručice i nožice, a pri tom neće pokretima ruku na lice navući pokrivač niti se otkriti. Bebu u jastuku možemo bez bojazni nasloniti na veći jastuk kako bi ležala u dobrodošlom povišenom položaju.

Ovakav «tradicionalni» jastuk za bebe još nisu potisnule druge moderne ležaljke koje mahom dođu na red kad beba dobije na težini i napuni mjesec ili dva. U krevetiću sasvim male bebe nikako nisu potrebni nikakvi drugi jastuci, ni mali ni veliki, kao ni igračke ili dekice i sl., jer svi su oni premekani i donose rizik od gušenja.

Također, nisu poželjni ni moderni «kalupi» za spavanje koji bi bebu trebali zadržati u jednom određenom položaju spavanja (pročitajte spavanje i bebe) – dospije li beba u neželjeni položaj licem prema podlozi pokreti su joj ograničeni a podloga često također premekana!

Kada djetetu treba dati jastuk ?

Djeci mlađoj od 2,5 god jastuk se ne preporučuje – oni još spavaju nemirno, bude se i mijenjaju položaj i zasigurno jedan dio noći provedu ležeći potrbuške ili sklupčani. Jastuk im zapravo nije potreban. Kada dijete počne veći dio noći spavati mirno ležeći na boku i kad to postane položaj u kojem najlakše utone u san treba imati jastuk koji će mu odgovarati visinom i koji ne smije biti premekan.

Za dijete odaberite mali i niski jastuk, po mogućnosti anatomski oblikovan kako bi se glava zaista lijepo ugnijezdila na jastuku. Koji ćete jastuk točno odabrati ovisi i o tome na kakvom madracu dijete spava. Površina jastuka mora biti udobno mekana ali jastuk ne smije tijekom noći «nestati» ispod glave, što je čest slučaj s jastucima od perja.

Prirodni materijali jastuka i jastučnice uvijek su bolji izbor od sintetičkih materijala. Sretno odabran i dobar jastuk djetetu postaje omiljen, navikne se i ne želi spavati bez njega, što je uvijek dobar znak. Između 7. i 10. god. dijete će trebati viši jastuk, ovisno o konstituciji i brzini rasta. Ni tada jastuk ne treba biti velik, optimalna je dimenzija od 35 ili 40 cm x 70 cm.

Učite djecu da im jastuk na kojem spavaju ne služi za igru i da ga ne nose s kreveta. Neka su im za igru pri ruci drugi mali jastuci. Dospije li jastuk na pod ili sl. promijenite jastučnicu.

NOVO: Krevet s kutijom za posteljinu

Kreveti sa kutijom ili kreveti na podizanje nastali su 60tih godina prošlog stoljeća kao jednostavan i funkcionalan odgovor na praktična pitanja modernog stanovanja.

>> krevet s kutijom za posteljinu

NOVO: Kamel vuneni pokrivač

Kamel vuneni pokrivač Vrhunske deke oplemenjene devinom dlakom izrađene su od dva međusobno spojena sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune s opremom Superwash.

>> kamel vuneni pokrivač