Povijest jastuka

Jastuci su danas neizostavna stvar u svačijem životu.

Na mjestu današnjeg Iraka pronađen je najraniji primjerak jastuka iz doba oko 7.000 godina prije Krista, Jastuk je naravno bio blok tvrdog kamena sa rezom u obliku polumjeseca koja je bila predviđena za vrat.

Umjesto mekanog jastuka spavali su na kamenu, sigurno im nije bilo ugodno. Namjena prvih jastuka nije bila ugoda, razlog je bio sasvim drugačiji. Jastuci su služili kako bi glava prilikom spavanje bila izdignuta od poda kako kukci i bube ne bi ulazili u uši i usta, te naravno kosu.

U Europi je primjerice zanimljiv slučaj u vrijeme vladavine Kralja Henrija VIII. jastuci za bili zabranjeni i mogle su ih imati samo trudnice. Zapravo u Europi nisu koristili jastuke sve do industrijske revolucije a u Americi su tada su jastuci postali dostupni svima.

U Kini su jastuci bili izrađeni od kamena i drveta, no bili su ukrašeni. Vjerovali su da im mekan jastuk krade energiju dok spavaju. Kasnije su radili i su čak izrađivali jastuke od keramike, lijepo izgleda ali zasigurno nije udoban.

U Japanu su primjerice gejše koristile takav jastuk no iz razloga kako ne bi pokvarile frizuru. No u Japanu su odustali od tvrdih jastuka i zamijenili ih jastucima od heljde. Jastuci od heljde zasigurno su bili odličan izbor jer glava i vrat imaju mekanu potporu te utonu u jastuk.

Grci i Rimljani su autori izuma mekani jastuk.Rimljani i Grci koristili su jastuke nalik današnjim jastucima. Jastuci su bili napravljeni od tkanine a napunjeni trstikom, slamom i perjem. Jastuci su često bili izvezeni, a osobe koje su radile i uređivale jastuke bile su vrlo štovane.

U Egiptu su također pronađeni dokazi o korištenju jastuka u grobnicama i na mumijama. Jastuci su bili vuneni ili kameni naslone za glavu. Oni su vjerovali da je glava esencija života i smatrali su glavu svetom. Koristili su i vunene i kamene i stavljali ih pod glavu pokojnika , kako bi podupirali glavu, podupirali tjelesne vitalnosti, održavali cirkulaciju i otjerali demone.

NOVO: Krevet s kutijom za posteljinu

Kreveti sa kutijom ili kreveti na podizanje nastali su 60tih godina prošlog stoljeća kao jednostavan i funkcionalan odgovor na praktična pitanja modernog stanovanja.

>> krevet s kutijom za posteljinu

NOVO: Kamel vuneni pokrivač

Kamel vuneni pokrivač Vrhunske deke oplemenjene devinom dlakom izrađene su od dva međusobno spojena sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune s opremom Superwash.

>> kamel vuneni pokrivač